Какво е видеонаблюдение?

Приложения

Преимущества


Известно е, че повече от 80% от информацията за обкръжаващата ни среда получаваме визуално – чрез очите си. Вероятно и заради това ефективността на системите за видеоохрана е невероятно висока. Основна характеристика на всяка една такава система за наблюдение е “присъствието” на точното място и в точния момент. Възможността един човек да наблюдава няколко различни зони от охранявания обект и да следи как се развиват събитията в тях, е главното условие за вземане на бързи, адекватни и оптимални решения. Това е реална икономическа изгода за всеки собственик или управител на голяма търговска или административна сграда, жилищен дом, обществени места. Тя се изразява, както в намаления състав на живата охрана, така и в повишената ефективност на работата му.

Камери - Изборът на подходящи видеокамери е важен момент от изграждането на всяка система за видеонаблюдение. Камерите са очите на Вашата система, а от тяхното качество и възможности зависи дали ще можете да извлечете пълния потенциал на системата, за да получите резултата, който очаквате, и да оправдаете инвестицията си. Има голям избор от видеокамери - висококачествени монохромни и цветни модели с висока разделителна способност; елегантни куполни камери, подходящи за всякакъв интериор; миниатюрни устройства за случаите, когато камерата трябва да се скрие; водоустойчиви и удароустойчиви (вандалоустойчиви) модели; модели с вграден микрофон; IP камери, PTZ камери, които могат да се управляват и т.н.

Камера за видеонаблюдение

Аналоговите камери - в зависимост от светлочувствителния елемент се делят на CMOS и CCD.

IP камерите (Internet Protocol) са лесни за инсталация и поддръжка, и са практически неограничени по отношение на клиентски настройки, позволяващи Ви да създадете система за сигурност, отговаряща максимално на Вашите нужди. Те са такъв вид камери, които изпращат снимки, образи в цифрова форма по мрежата. Мрежовите камери не се нуждаят от директна връзка към компютър или някакъв друг хардуер или софтуер за заснемане и прехвърляне на изображения. Те работят като самостоятелни единици и изискват единствено връзка към IP мрежа – без значение дали е кабелна или безжична. Изображенията могат да се съхраняват или на твърдите дискове, свързани към компютър, или на сървър за съхранение на данни в мрежата. Но освен за онлайн комуникация, те могат да се използват и по друг начин. Съвсем спокойно можете да ги използвате и за правене на локални видеозаписи и по този начин, при липса на по-сериозно решение за запис, да увековечите важни за Вас събития и моменти. Недостатъците в този случай са следните: неудобство при снимане, породено от специфичния дизайн и начин на свързване, и най-вече ниско качество на направения запис. Цените на IP камерите за видеонаблюдение са изключително ниски, те са навсякъде и повечето потребители притежават такива. Може би само в България те доскоро не бяха особено популярни поради една причина – просто не всеки разполага с достатъчно бърза интернет връзка.

PTZ Камера

PTZ камерите (Pan-Tilt-Zoom) - могат да работят в режим панорама, наклон и ръчно или автоматично приближаване. PTZ камерата се използва, например, за проследяване на движещ се човек или превозно средство. Те се използват основно в помещения и с приложения с оператор, и когато няма значение дали ъгълът на снимане на камерата се вижда. Оптическото приближаване обикновено варира между 12x и 26x. PTZ камерата може да се монтира на таван или стена.


Vario-focal

Обективи – Изборът на подходящ обектив трябва да става паралелно с избора на охранителната камера, а липсата на достатъчно алтернативи може да доведе до невъзможност за изпълнение на конкретната задача. Различните ситуации предполагат използването на модели с различни фокусни разстояния и способи за контрол на ириса.


Digital Video Recorder

Записващи устройства - има два основни варианта за цифрово видео-записващо устройство - чрез DVR (Digital Video Recorder), предимството на който е че е специално проектиран за целта и е с минимален графичен интерфейс и ограничена функционалност. Другият вариант е използването на стационарен компютър снабден със специална платка, към която се свързват аналоговите камери, където преимуществото е използването на стандартни компютърни компоненти, което понижава цената на системата и услеснява поддръжката. DVR устройствата обикновенно са скъпи и не подлежат на ремонт, които при отказ се подменят изцяло. Този вариант също така позволява гледането на камерите на живо чрез мобилен телефон или таблет. И двата варианта работят на общ принцип: устройството разполага с краен брой кадри за секунда, които може да запише. Ако имате платка с възможност за 400 кадъра в секунда с 16 камери, всяка от камерите ще записва до 25 кадъра в секунда. Максималната скорост на записа, зависи от желаното качество на изображението.